Jazz-kappaleiden TOP 10

Jokainen jazzfani varmasti on hieman eri mieltä siitä, mitkä kappaleet ovat kaikkien aikojen merkityksellisimpiä ja parhaimpia koko jazzin historiassa. Tässä lista, josta löydät varmasti ainakin muutamia suosikkejasi.

Tietokone ja kuulokkeet

  1. Hello Dolly

Louis Armstrong on yksi suurimpia vaikuttajia jazzin nykyhistoriassa ja jo sen alkuaikoina. Monia kappaleita ei kuitenkaan pystytä laskemaan Louiksen itsensä tekemiksi, sillä yleensä ne on sanoittanut joku muu, ja Louis toimii vain esittäjänä. Kappale Hello Dolly on yksi näistä, ja sen sanoittajana ja säveltäjänä toimi Jerry Herman. Kappale oli erityisen suosittu vuonna 1964 ja soi radiossa yhtä paljon kuin moni nykyajan huippukappale, joka on myös syy sen päätymiseen tälle listalle. Moni mieltää juuri tämän kappaleen juuri kaikkien aikojen parhaaksi.

  1. Summertime

George Gershwinin vuonna 1935 sanoittama kappale Summertime toimii monelle jopa synonyyminä sanan “jazz” kanssa. Kappale luotiin alun perin oopperaan Porgy and Bess, ja sen pohjalla käytettiin ukrainalaista tuutulaulua; Uni kulkee ikkunoiden alla. Gershwin kuuli kappaleen Alexander Kosicen johdolla esitettynä Ukrainan kansalliskuoron esittämänä New Yorkissa, ja sai idean kappaleeseen Summertime.

  1. Feeling Good

Brittiläiset laulunkirjoittajat Anthony Newley ja Leslie Brikuss loivat kappaleen Feeling Good vuonna 1965, mutta siitä on tehty lukemattomia uusia versioita tämän jälkeen erilaisten kuuluisien ja ei niin kuuluisien jazz-artistien toimesta. Yksi heistä on esimerkiksi Nina Simone.

  1. The Entertainer

Jos et ole kuullut The Entertainer -kappaleesta, olisi sama, kuin et olisi kuullut jazzistakaan. Kappale kirjoitettiin alun perin vuonna 1902 eli yli 100 vuotta sitten. Kappaleen loi ragtime-musiikin luoja Scott Joplin. Ragtime-musiikkia voidaan mieltää ikään kuin jazzin isänä. Suurimpaan loistoonsa tämä kappale pääsi kuitenkin vasta 1970-luvulla, kun ragtime-musiikin uusi nousu koitti, ja kappaletta käytettiin erittäin suosituksi nousseessa elokuvassa The Sting (suomeksi ”Puhallus”), joka voitti jopa Oscarinkin.

  1. Singing in the Rain

Jokainen on varmasti kuullut kappaleen Singing in the Rain ainakin jossain muodossa elämänsä aikana. Alun perin kappale pohjautuu Arthur Freedin runoihin ja Nakio Herb Brownin musiikkiin. Kappale kirjoitettiin vuonna 1929 ja se nousi suureen kuuluisuuteen, kun se sisällytettiin samannimiseen elokuvaan. Erityisesti kappale tunnetaan hyvämielen jazz-kappaleena.

  1. Take Five

Monimutkainen ja taitoa vaativa Take Five on täydellinen kappale aloittelevalle jazz-artistille, joka haluaa kokeilla taitojaan. Kappaleessa on erikoinen tahditus, 5/4, joka tuottaa monille hankaluuksia ja vaatii täyden huomion sen soittajalta. Moni jazz-kappale alkaa samalla tavalla, kuin Take Five, mutta alkuperäisen ja oikean Take Fiven säveltäjä on Paul Desmond. Kappaleen on esittänyt muun muassa suuri ja kuuluisa Dave Brubeck Quartet albumillaan Time Out vuodelta 1959.

  1. I’ve Got You Under My Skin

Astetta tuntemattomampi jazzkappale, mutta kyseessä on kappale, jonka lähes joka ikinen jazz-artisti on laulanut lavalla ollessaan, pienellä tai suurella. Kappaleen sävelsi alun perin Cole Porter vuonna 1936. Kappaleen on esittänyt vuosien varrella muun muassa Jamie Cullum. Kappale sisällytettiin Eleanor Powell MGM:n musikaaliin Born to Dance, jossa kappaleen esitti Virginia Bruce. Tuona kappale voitti Academy Awardin vuoden parhaana kappaleena. Kappaleesta tuli pian, vuonna 1966, yksi Frank Sinatran myyvimmistä kappaleista. Kappaleesta on tehty myös hip hop -versio: Neneh Cherryn tulkinnassa vuodelta 1990 albumilla Red Hot + Blue kappale on saanut ihan uusia vivahteita, ja nousi huippusuosioon.

  1. Fly Me to the Moon

Kuka tahansa tunnistaa tämän hitaan ja viettelevän kappaleen, joka saa jazz-muusikot pauloihinsa tunneiksi lavalla. Loputtomasti improvisaatiota salliva kappale on monen jazz-lemppari. Kappaleen on alun perin säveltänyt Bart Howard vuonna 1954. Kappaleen nimi oli alun perin In Other Words. Yksi nykypäivän suosituimmista versioista kappaleesta on Frank Sinatran versio, joka äänitettiin vuonna 1964 ja sisälsi monia konnotaatioita Apollon ja kuulennon kanssa.

  1. Let It Snow!

Nykyisin erittäin tunnettu joululaulu, Let It Snow! on monen suosikki jazz-kappale, eikä syyttä: svengaava ja iloiseen sävyyn soiva kappale tempaa mukaansa kenet tahansa, joka pitää joulusta ja talviaiheisista kappaleista. Kappaleen on sanoittanut runoilija Sammy Kahn ja säveltänyt Julie Stein. Vaikka kyseessä on talviaiheinen laulu, se itseasiassa kirjoitettiin vuoden 1945 heinäkuussa, Hollywoodissa, yhtenä koko vuoden kuumimmista päivistä. Erityisen kappaleesta tekee erityisesti se, että se tunnetaan lähes kaikkialla maailmassa, lumen keskeltä aavikolle ja takaisin.

  1. Autumn Leaves

Autumn Leaves oli alun perin ranskalainen kappale nimellä Les Feuilles Mortes (“Kuolleet lehdet”). Kappaleen oli säveltänyt Joseph Kosma ja sanoittanut runoilija Jacques Prevert. Vuoden 1946 elokuvassa Les Portes De La Nuit kappaleen esitti Yves Montand ja Irene Joachim, josta amerikkalainen säveltäjä Johnny Mercer sai inspiraation kirjoittaa kappaleesta englanninkielisen version. Yksi ensimmäisistä uuden version esittäjistä oli Jo Stafford. Nykyään kappale tunnetaan yhtenä jazzin parhaista kappaleista molemmilla kielillä ja näiden lisäksi instrumentaalisena versiona.

Lisää kuunneltavaa voi löytyä maailman kuuluisimpien jazz-artistien tuotannosta. Näitä artisteja olemme listanneet Kuuluisimpia jazz-muusikoita -artikkelissamme. Myös Suomalaisia jazz-artisteja listaava artikkelimme voi olla avuksi uusien jazz-kappaleiden metsästämisessä.