Jazz-musiikin genret

saxofoninsoittajan silhuettiSiinä missä perus musiikinkuuntelija mieltäisi jazzin yhdeksi omaksi lajikseen, olisi jazz-fani täysin eri mieltä. On totta, että jazzin alalajeja on valtava määrä, joissa kaikissa on mukana omia vivahteitaan eri alueilta tai esimerkiksi eri rytmikuvioita. Tässä esittelemme jazzin pääasialliset genret tai alalajit.

Happojazz

Tämä on yksi jazzin alalajien uusimpia, ja ilmestyi vasta 1980-1990-lukujen aikana. Happojazzissa yhdistyy erilaisia elementtejä soulmusiikista, disco-musiikista, funkista ja muutamasta muusta. Tyypillistä happojazzille ovat laahaavat rytmit ja modaalinen harmonia.

Afro-kuubalainen jazz

Afro-kuubalainen jazz on yksi aikaisempia jazzin alalajeja ja syntyi 1940-luvulla. Tässä lajissa sekoittuvat afro-kuubalaiset orjien musiikista perujaan olevat rytmit sekä jazzin harmoniat ja improvisoitu tyyli.

Aasialais-amerikkalainen jazz

Aasialais-amerikkalaisessa jazzissa yleinen näky ovat aasialaiset soittimet, mutta myös länsimaalaiset soittimet. Muutamia yleisimmistä ovat shamisen, taiko, erhu ja suona. Yleensä aasialais-amerikkalaista jazzia soittavat aasialaiset. Laji syntyi 1950-luvulla.

Avant-garde jazz

Avant Garde jazz on myös kotoisin 1950-luvulta. Kyseessä on jazzin alamuoto, jossa yhdistyvät improvisointi, avant-garde taidemusiikki sekä jazzin perusteet. Tyylilaji muokkaantui koko 1960-luvun ajan.

Bebop

Bebop on jazzin tyylisuunta 1940-luvulta. Tyypillistä bebopille tai vain bopille ovat erittäin nopeat rytmit, soittimellinen älykkyys sekä improvisaatio, jotka yhdistyvät harmonisen perustuksen kanssa. Mukana on vain osittaisia paloja varsinaista melodiaa.

Bossa Nova

Bossa Nova on jazztyyli, joka on kotoisin 1960-luvulta. Tässä tyylissä kuullaan vahvoja brasilialaisia melodioita, kuten sambamelodioita, jotka yhdistyvät perinteisiin jazz-kuvioihin. Tämä tyylilaji vaikutti erityisesti cool jazzin sekä West Coast Jazzin syntyyn.

British Dance Band

Tämä on suuri tyylisuunta 1920-luvun kulta-ajalta. British Dance Band -tyylisuunta kehittyi alun perin Ison-Britannian tanssisaleissa ja hotellien juhlasaleissa, ja nousi sittemmin erittäin suosituksi jazz-tyyliksi.

Cape Jazz

Tämä vasta 1990-luvulla syntynyt jazzin alalaji on kotoisin Afrikan eteläisimmistä osista. Nimi viittaa Cape Townin alueeseen, joka sijaitsee Etelä-Afrikassa.

Chamber jazz

Chamber jazz on 1960-luvulla muodostunut tyylisuunta, jossa pienet bändikoot sekä akustiset soittimet ovat kaiken A ja O. Bändin välinen kommunikaatio on erityisen tärkeää.

Continental jazz

Eurooppalainen jazzin tyylisuunta, Iso-Britannia poisluettuna.

Cool jazz

Cool jazz on vuosina 1940-1960 syntynyt, lähinnä Lester Youngin kehittelemä tyylisuunta. Tässä tyylisuunnassa tärkeimmässä osassa on sen pehmeys ja sulavuus. Tyylisuunta syntyi vastasuuntauksena kovalle ja kiivaalle Bebopille.

Crossover jazz

Erilaisten musiikin tyylisuuntien sekoituksia, jotka yhdessä yhtyvät jazziksi. Kotoisin 1970-luvulta.

Dark Jazz

Nykyajan jazz. Syntynyt 2010-luvulla, eli tälläkin hetkellä elämme dark jazzin aikaa. Tätä tyylisuuntaa kuvailevat erityisesti hidas tempo, minimalistisuus sekä tunnelmallisuus.

Dixieland

Tämä jazzin tyylisuunta on yksi varhaisimmista. Dixieland syntyi 1900-luvulla. Kutsuttu myös New Orleansin jazziksi tai hot jazziksi, joka early jazziksi. Teknisesti kyseessä on yksi ragstyle-musiikin muoto, jossa mukana on yleensä basso tai klarinetti.

Free improvisation

Tämä jazzin alalaji syntyi 1960-luvulla. Tyypillistä tälle suunnalle on vapaa improvisointi, ilman minkäänlaisia sääntöjä. Free improvisation itsessään voi viitata mihin tahansa vapaan musiikin tyylisuuntaan, ei välttämättä juuri jazziin.

Free jazz

1950-luvulla monet muusikot yrittivät luoda uutta musiikkia rikkomalla tyypilliset jazzin sointu- ja rytmikuviot. Myös tempoa muunneltiin, ja näin syntyi free jazz.

Gypsy jazz

Tämä tyylisuunta alkoi 1930-luvulla, mutta sai nimensä vasta 1970-luvulla. Gypgy jazzin sanotaan saaneen alkunsa Jean “Django” Reinhardtista. Alun perin tyyliä kutsuttiin nimellä hot club tai hot jazz. Kyseessä oli kaikessa essentiallisuudessaan akustinen, eurooppalainen versio swing-musiikista.

Indo jazz

Intialaisten soittimien liittyminen jazziin 1950-luvulla.

Jazz-funk

Tämä alalaji ilmestyi 1970-luvulla. Tyypillisiä elementtejä ovat vahva taustarytmi, elektroniset äänet sekä analogiset syntetisaattorit.

Jazz rap

1980-luvulla syntynyt jazz rap yhdistelee hip hoppia ja jazzia. Sanoitukset käsittelevät yleensä poliittisia aiheita, afrokeskeisyyttä sekä yleistä positiivisuutta. Lisää tästä tyylilajista voit lukea 1980-luvun jazzia käsittelevästä artikkelistamme täältä.

Latin jazz

Latinalainen jazz nojaa vahvasti latinalaisiin rytmeihin, kuten salsan ja merenguen rytmeihin ja muihin vaikutteisiin. Olennaisena osana ovat vahvat lyömäsoittimet.

Neo-bop jazz

Syntyi 1980-luvulla vastasuuntaukseksi alun perin bebopin vastasuuntaukseksi syntynyttä free jazzia ja jazz fusionia vastaan. Yhdistetään yleensä Wynton Marsalisiin.

Post-bop

1960-luvulla syntynyt tyylisuunta, joka yhdistelee montaa muuta eri jazzin alalajia: hard bopia, modal jazzia, avant-gardea ja free jazzia. Oleellista on, ettei post-bopia kuitenkaan voi suoraan tunnistaa yhdeksikään sekoitettavista alalajeista.

Punk jazz

1970-luvulta lähtenyt tyylisuunta, joka sekoittelee free jazzia tai jazz fusionia punk rockin kanssa.

Ragtime

Jazzin esimuoto, joka syntyi 1890-luvulla. Erityisen suosittu tyylisuunta ensimmäistä maailmansotaa edeltävien pianistien keskuudessa.

Smooth jazz

1960-luvun ilmiö. Tyypillisesti Smooth jazz -tyylinen kappale on hidas, kerrostuva ja melodiapainotteinen kappale, jossa kuullaan yleensä saksofonia ja mahdollisesti kitaroita.

Trad jazz

Lyhenne sanoista traditional jazz, joka viittaa ragtime jazziin ja perinteiseen jazziin tyyleineen 1900-1920-luvuilta.

West Coast jazz

Rauhallisempi jazzin tyylisuunta, erittäin järjestäytynyt ja usein sävellyksiin nojaava, vähemmän improvisaatiota käyttävä tyylisuuntaus.