Jazz-tapahtumat Suomessa

Suomessa järjestetään joka vuosi lukuisia jazz-tapahtumia, joissa esiintyy niin kotimaisia osaajia, nuoria nousevia tähtiä kuin kansainvälisiä huippunimiäkin. Moni tapahtuma on varmasti vähintäänkin nimensä puolesta tuttu myös sellaiselle, joka itse musiikkilajista ei ehkä edes välitä. Lisäksi monella jazz-festivaalilla kuullaan musiikkia myös muista, jazziin läheisesti liittyvistä tai kaukaisemmistakin genreistä.

Saxofoni

 

Miten jazz-musiikki tuli Suomeen?

Jazz-sanaa alettiin käyttää Suomessa ensimmäisiä kertoja jo vuonna 1919, mutta näistä alkuajoista oli vielä koko lailla matkaa musiikkityylin todelliseen läpimurtoon pohjoisessa maassamme. Merkittävänä käännekohtana voidaan pitää vuotta 1926, jolloin höyrylaiva S/S Andania ja sen mukana yhtye Andania Yankees rantautuivat Helsinkiin.

Amerikansuomalaisista jazz-muusikoista koostunut yhtye viipyi Helsingissä muutaman kuukauden ajan ja antoi paikallisille jazzista kiinnostuneille viimein mahdollisuuden svengaavan musiikin kuulemiseen soitettuna. Aiemmin jazzista ei pahemmin oltu päästy nauttimaan, sillä ulkomaisia levyjä ei Suomessa liikkunut eikä suomalaisilla muusikoilla tämän vuoksi ollut tietoa siitä, miten hyvin pitkälti kuulonvaraisuuteen perustuvaa musiikkia tulisi soittaa. Kun jazz-musiikin siemen sitten oli istutettu Suomen maaperään, alkoi se hiljalleen itää ja kukoistaa. Sittemmin genre on totisesti lunastanut paikkansa suomalaisten kuuntelijoiden ja muusikoiden keskuudessa ja siitä todisteena toimivat lukuisat jazz-tapahtumat, joita maassamme on järjestetty jo parhaimmillaan vuosikymmenten ajan.

Pori Jazz

Euroopan suurimpiin jazz-musiikin festivaaleihin sekä Suomen tunnetuimpien kesätapahtumien kärkeen kuuluva Pori Jazz on suomalaisten jazz-tapahtumien ykkönen ja varmasti tuttu myös kaikille jazzia heikommin tunteville. Jazzin ohella festivaaleilla on sen historian varrella kuultu myös bluesia, poppia, hip hoppia, rockia, soulia, reggaeta ja swingiä, joten tapahtumalla on tarjottavaa moneen makuun. Festivaaleilla nähdään vuodesta toiseen musiikkimaailman huipulla olevia sekä nousevia nimiä niin kotimaasta kuin ulkomailtakin.

April Jazz

Espoon Tapiolassa huhtikuisin järjestettävä April Jazz on suurin jazz-tapahtuma pääkaupunkiseudulla. Tapahtuma on järjestetty joka vuosi vuodesta 1987 alkaen ja vuosikymmenten varrella esiintyjäkaartiin on mahtunut niin lukemattomia kansainvälisiä nimiä kuin kotimaisia tähtiäkin. April Jazzin lavalla on nähty muun muassa pianisti- ja laulajalegenda Ray Charles sekä maankuulu jazz-rumpali Elvin Jones.

Baltic Jazz

Baltic Jazz on Turun saaristossa Taalintehtaalla järjestettävä jazz-tapahtuma. Vuonna 1987 ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma on kasvanut paikallisesta pikkutapahtumasta yhdeksi Suomen suurimmista jazz-musiikin festivaaleista. Baltic Jazz keskittyy nimensä mukaisesta Itämeren alueen jazz-, blues- ja rock-muusikoihin ja festivaalilla on perinteisesti nähty esiintyjiä enimmäkseen Suomesta, Ruotsista, Venäjältä sekä Baltian maista. Heinäkuisen tapahtuman tunnelmasta nauttivat niin paikalliset asukkaat kuin mökkeilijät ja veneilijätkin.

Kaamosjazz

Vuoden pimeimpään aikaan jazz-kansalle valoa tuova Kaamosjazz on Euroopan unionin pohjoisin jazz-tapahtuma, joka järjestetään Saariselällä ja Inarissa. Kaamosjazziin kuuluu erilaisia iltakonsertteja ja jameja, joita on järjestetty muun muassa hotelleissa ja rinnekeskuksissa. Suomen vanhimpiin lukeutuva jazz-tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1981 Tankavaaran Wanhan Vaskoolimiehen kahvilassa ja esiintyjäkaartiin on alusta saakka kuulunut Suomen huippunimiä.

Turku Jazz

Vuodesta 1969 saakka vuosittain järjestetty Turku Jazz on Suomen toiseksi vanhin jazz-festivaali. Konsertteja pidetään tapahtuman aikana eri paikoissa ympäri Turkua ja svengaavista sävelmistä voi nauttia niin konserttitalossa, museoissa kuin ravintoloissakin.

Rauma Summer Jazz

Juhannuksen jälkeen järjestettävä Rauma Summer Jazz on keskikesän kolmipäiväinen festivaali, jolla nähdään kotimaisia artisteja jazzin ja muun rytmimusiikin saralta. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2004, tuolloin nimellä Ruohonjuuritaso.

Keitelejazz

Heinäkuisin Äänekoskella järjestettävä Keitelejazz on monipuolinen musiikkitapahtuma, jossa on perinteisesti kuultu jazzin lisäksi myös muun muassa rock- ja blues-yhtyeiden musiikkia. Vuonna 1985 ensimmäistä kertaa järjestetty festivaali piti huilaustauon vuonna 2017, mutta palaa keskisuomalaisten iloksi vuoden 2018 heinäkuussa. Vuosikymmenten varrella Keitelejazzin lavalla on nähty suomalaisten huippujen lisäksi myös kansainvälisiä kuuluisuuksia, kuten jazz-legendat John Abercrombie ja Ray Anderson sekä rock-yhtye Uriah Heep.

Kerava Jazz

Suomalaisen jazz-kesän avaava Kerava Jazz järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1991. Perinteisesti kesäkuun alussa järjestettävällä kolmepäiväisellä festivaalilla on historiassaan pitkä lista maineikkaita esiintyjiä aina Anthony Braxton Quartetista Tomeka Reidiin. Kerava jazz on metropolialueen kesäkauden ainut monikansallinen jazz-tapahtuma, jolle riittää kävijöitä väkirikkailta lähialueilta.

Tampere Jazz Happening

Tampereen musiikkijuhliin kuuluva Tampere Jazz Happening on järjestetty joka marraskuu vuodesta 1982 alkaen. Improvisoituun musiikkiin ja rock-vaikutteiseen jazziin keskittyvä tapahtuma pitää sisällään myös taidenäyttelyitä sekä muuta oheistarjontaa kuten erilaisia myyntikojuja. Nykyjazzin ajankohtaisimpia nimiä esittelevässä tapahtumassa nautitaan niin kotimaisten kuin kansainvälistenkin artistien ensiluokkaisesta musiikista.

Kirjazz

Valkeakoskella vuodesta 2009 alkaen järjestetty Kirjazz on paikalliseen ja nuoreen jazz-osaamiseen keskittyvä tapahtuma. Perinteisesti yhden päivän mittaisesta tapahtumasta päästiin vuonna 2017 nauttimaan kaksipäiväisenä, kun myös blues-yhtyeitä oli sisällytetty mukaan. Kirjaslammen tanssilavalla koettu festivaali omaksui uuden aluevaltauksen myötä itselleen uuden päivitetyn nimen Kirjazz & Blues.

Lahden jazztori

Lahti Big Band ry:n järjestämä Lahden jazztori on kaupungin vanhin festivaali. Ensimmäistä kertaa viikon mittaisesta tapahtumasta nautittiin elokuussa 1989 ja sittemmin jazz-konsertteja ja muita yleisötapahtumia lahtelaisille ja musiikkituristeille tarjoava tapahtuma on järjestetty jokaisen vuoden syksynä. Ainoan poikkeuksen muodostaa vuosi 2012, jolloin jazzin sulosoinnuista nautittiin Lahdessa poikkeuksellisesti jo toukokuussa.