Jazz-tapahtumat maailmalla

Suomessa on jazzin suhteen kiitettävän eläväinen ja tapahtumarikas kulttuuri eikä oma Pori Jazzimme ole lainkaan häpeäksi kansainvälisessä vertailussa – onhan kyseessä yksi Euroopan vanhimmista jazz-festivaaleista. Lisää Suomessa järjestettävistä jazz-tapahtumista voit lukea täältä, mutta tässä artikkelissa tulemme käsittelemään tarkemmin ulkomailla järjestettäviä tämän musiikkityylin tapahtumia. Kaikkein vaikuttavimmat tapahtumat löytyvät kuitenkin aina suuresta maailmasta, myös jazzin saralla. Jos suunnittelet jazz-turistiksi lähtöä tai olet muuten vain kiinnostunut tietämään maailman parhaisiin lukeutuvista jazz-musiikkiin keskittyvistä tapahtumista, tutustu seuraavaan listaukseen.

jazz-tapahtuman backstage

New Orleans Jazz & Heritage Festival

Jazzin synnyinsijoilla Yhdysvaltojen New Orleansissa järjestettävä New Orleans Jazz & Heritage Festival on maailman legendaarisimpia jazz-tapahtumia. Tuttavallisemmin yksinkertaisesti Jazz Fest -nimellä tunnettu jättifestivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1970 ja kahdellatoista lavalla raikaavat jazzin lisäksi myös muiden eteläisistä osavaltioista lähtöisin olevien musiikkityylien sävelmät. Ruoka on olennainen osa festivaalia ja paikallisesta cajun-ruuasta nautiskellaankin jazzin, bluesin, countryn, folkin, popin, räpin ja zydecon ohella. Sadoista tuhansista innokkaista jazzin ystävistä koostuvaa yleisöä viihdyttävät luonnollisesti maailman huippuihin lukeutuvat esiintyjät.

Montréal Jazz Festival

Kanadan Montréalissa järjestettävä Festival International de Jazz de Montréal, englanninkieliseltä nimeltään Montréal International Jazz Festival, on koko maailman suurin jazz-musiikkiin keskittyvä festivaali. Tapahtuman 20 lavalla esiintyy joka vuosi noin 3000 esiintyjää yli 30 maasta ja konsertteja tapahtumaan mahtuu sadoittain. Yli kaksi miljoonaa kävijää vuosittain tervetulleeksi toivottava festivaali on todellinen unelmien täyttymys niin jazz-harrastajalle kuin massiivisen musiikkitapahtuman ainutlaatuista tunnelmaa arvostavallekin. Montréal Jazz Festival järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1980.

Montreux Jazz Festival

Montréal Jazz Festivalin jälkeen suurin kansainvälinen jazz-tapahtuma on Sveitsin Montreux’ssä vuosittain järjestettävä Montreux Jazz Festival, ranskaksi Festival de jazz de Montreux. Vuonna 1967 ensimmäistä kertaa järjestetty festivaali oli alun alkaen puhtaasti jazz-musiikkiin keskittyvä tapahtuma, mutta tätä nykyä festivaalivieras pääsee nauttimaan myös muista läheltä liippaavista musiikkigenreistä kuten bluesista ja rockista. Kaksi viikkoa kestävällä festivaalilla vierailee vuosittain satoja tuhansia ihmisiä ja siellä ovat vuosikymmenten saatossa esiintyneet lukuisat maailman kärkinimet aina Miles Davisista Santanaan ja Ray Charlesiin.

Newport Jazz Festival

Yhdysvaltojen Newportissa vuosittain järjestettävä Newport Jazz Festival on jazz-muusikko ja -impressaari George Weinin vuonna 1954 perustama jazz-tapahtuma. New Yorkiin vuonna 1972 siirtynyt festivaali palasi 1980-luvulla takaisin juurilleen Newportiin ja tarjoilee tätä nykyä vierailijoilleen monipuolisia musiikkielämyksiä eri genreistä, musiikkikilpailuja, jazz-työpajoja sekä musiikkiristeilyitä Genevenjärvellä.

Jazz in Marciac

2000 asukkaan pieni ranskalaiskaupunki nimeltä Marciac herää toden teolla eloon joka kesä, kun se toimii kotikenttänä yhdelle Euroopan merkittävimmistä jazz-tapahtumista. 200 000 festivaalivierasta pitävät huolen siitä, ettei tavallisesti niin unelias kylä Lounais-Ranskassa nuku koko kesää läpeensä. Maailman huippuihin lukeutuvien esiintyjien musiikista nautitaan upeissa puitteissa kaupungin eri kohteissa ja kokemusta ryydittävät ravintoloiden tarjoamat erikoisannokset. Jazz in Marciac järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1977.

Tokyo Jazz Festival

Japanissa sanotaan olevan enemmän jazzin kuuntelijoita kuin missään muualla maailmassa, joten maan pääkaupungista löytyy totta kai mittava kansainvälinen jazz-festivaali. Tokioon sijoittuva tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2001 ja esiintyjäkaartiin lukeutuu niin japanilaisia jazz-taitajia kuin ulkomaisia nimiäkin.

Copenhagen Jazz Festival

Vuonna 1979 perustettu Copenhagen Jazz Festival juontaa juurensa Kööpenhaminassa 1960-luvulla vahvana eläneestä jazz-kulttuurista. Monet yhdysvaltalaiset jazz-muusikot viihtyivät kaupungissa Euroopan-reissuillaan, mikä kasvatti genren suosiota paikallisten keskuudessa entisestään. Copenhagen Jazz Festival -nimellä järjestettiinkin konsertteja jo vuodesta 1964 alkaen, ennen festivaalin varsinaista perustamista. Festivaali on noin 260 000 vuosittaisella kävijällään yksi Euroopan suurimmista musiikkitapahtumista ja näppärän sijaintinsa ansiosta loistava kohde myös suomalaiselle jazz-turistille. Heinäkuun alkupuolella vietettävä 10-päiväinen festivaali toimii maailman huippunimien esiintymisareenana ja konsertteja nähdään ympäri Kööpenhaminan kaupunkia.

Jakarta International Java Jazz Festival

Vuodesta 2005 saakka vuosittain järjestetty Jakarta International Java Jazz Festival eli Jakjazz on eteläisen pallonpuoliskon suurin jazz-festivaali ja sijoittuu kärkikahinoihin myös koko maailman tasolla. Indonesian Jakartassa joka maaliskuu järjestettävä tapahtuma pyrkii nostamaan kävijämääränsä maailman suurimman jazz-festivaalin tasolle ja siihen saattaa hyvinkin olla potentiaalia. Toistaiseksi varsin nuoren festivaalin ennätysvuonna maailman huippuihin lukeutuvista jazz-esiintyjistä saapui nauttimaan noin 123 000 henkeä.

Paris Jazz Festival

Indonesialaisen Jakjazzin tapaan varsin nopeasti suursuosioon noussut tuoreempi jazz-tapahtumatulokas on Ranskan pääkaupungissa järjestettävä Paris Jazz Festival, joka toivotti jazzin ystävät tervetulleeksi ensimmäisen kerran vuonna 1994. Yli 110 000 vuosittaista kävijää puolelleen voittanut Paris Jazz Festival on alkutaipaleltaan asti esitellyt yleisölleen toinen toistaan vaikuttavimpia artistikattauksia, joten tapahtuma on taatusti tullut jazz-musiikin kärkitapahtumien joukkoon jäädäkseen.

Jazzkaar

Suomalaiselle jazzin ystävälle helpoin tapa päästä nauttimaan kansainvälisestä jazz-tunnelmasta on suunnata kohti Tallinnassa järjestettäviä Jazzkaar-festivaaleja. Vuodesta 1990 asti järjestetty jazz-festivaali on Baltian maiden suurin ja Euroopan festivaalien liitto EFFE on vieläpä myöntänyt sille laadukkaan festivaalin sertifikaatin. Myös Viron parhaana musiikkifestivaalina palkittu kymmenenpäiväinen tapahtuma on siis taatusti mieluisa vierailukohde kenelle tahansa jazzia arvostavalle. Vuosien varrella Jazzkaarin lavoilla on nähty yli 3000 kansainvälistä artistia 60 eri maasta ja männä vuosien nimekkäiden esiintyjien joukkoon kuuluvat muun muassa Bobby McFerrin, Charles Lloyd sekä Dianne Reeves.